Egy csirke vagy bármilyen baromfi zsigerelése nagyon egyszerű feladat. Csak addig ijesztő, amíg nem csináltad.

Néhány elv:

Használjuk a lehető legkevesebbet a kést. A borotvaéles kés komoly veszélyforrás egy ilyen munkánál, főleg, ha sok baromfit kell feldolgoznod és kevés tapasztalatod van. Kézzel dolgozni, tépni, szakítani sokkal biztonságosabb és kisebb a belek felsértésének is az esélye. Tulajdonképpen csak 3 vágásnál van szükség késre: a nyakbőr bemetszésénél, a has felnyitásánál és a kloáka körbevágásánál.

Mindig ellenőrizd a májat és a szívet. Ez mutatja meg a legkönnyebben, hogy az adott állat egészséges volt-e. Keress a májon foltokat (fehéres vagy sárgás, esetleg sötét foltok). Nézd meg, hogy deformált-e a szív és a többi szerv. Szabadtartásos baromfiknál ritkák a betegségek, de jobb minden egyedet ellenőrizni és biztosra menni.

Az asztalon zsigerelés lépései:

  1. Lépés: viaszmirigyek kivágása
  2. Lépés: nyakbőrnél metszés, begy, légcső-nyelőcső szeparálása
  3. Lépés: has felvágása, beleket és az összes belső szervet egy határozott mozdulattal kiszedni.
  4. Lépés: Kloáka körbevágása
  5. Lépés: az esetlegesen bentmaradt szervek (szív jellemzően) és a tüdők eltávolítása
  6. Lépés: ellenőrzni, hogy a begy és légcső kijött-e, ha nem, akkor a nyak felől ki lehet húzni.
  7. Lépés: a konyhakész csirkét belülről és kívülről alaposan lemossuk.

Kész.

Videó: